Vinnarna Goovinn fyller 5 år

I torsdags deltog jag när Goovinn firade sin 5 års dag i samband med båtmässan här i Göteborg. VD’n och grundaren Lars Idmyr var först ut på scenen och berättade hur allt startade i hans egna källare. För att komma till kundmöten åkte de med en bil som knappt rullade. Det var först när Lars anställde en person som hade fru och barn som han förstod vilket stort ansvar det var med att vara egen företagare. Idag är Goovinn ett framgångsrikt bolag med fina resultat. Man märkte på Lars att han var mycket stolt – med all rätt!

 

Hans Johansson, ägare och grundare av Vinngroup, gick upp på scenen efter Lars och berättade visionerna med företagsgruppen. Han fick ut sig några citat som fastnade:

Vill du så kan du! – Våga göra skillnad! – Det är lättare att lyckas i nedgång (lågkonjunktur)!

Goovinn

Senare på kvällen gästades scenen av fyra personer, se bilden. Från vänster: Fredrik Lööf (OS-guld vinnare i segling), Paul Welander (Volvo), Eva Moen Adolfsson (Resias VD) och Jan Wickenberg (forskare & lektor Chalmers). De här personerna skulle försöka representera vinnare i respektive fält/nisch. Det fick massor av frågor men jag minns några citat. Eva sa exempelvis:

Det finns inga genvägar. Kund och sälj i alla lägen, det är vårt motto.

Paul berättade att han tidigt i sin karriär sa att han inte skulle jobba på Volvo. Ändå hamnade han där. Hans definition av vinnare var:

Framgång finner du när det känns bra i hjärtat och hjärnan.

Fredriks svar på vad som är framgång blev inte så invecklat. Det gäller helt enkelt att se till att vinna OS-guld! Ett ämne som kom upp var hur ledarskapen i Amerika jämfört med Sverige såg ut. Paul menade att det var helt annorlunda, i Amerika är det aldrig konsensus, där beslutas det bara rakt av. Initiativ uppmuntras inte i en Amerikans ledarskapsstil. Eva flikade in att de amerikanska ledarna kanske till och med är lite rädda för att låta alla blanda sig in i besluten.

 

Även om de alla pratade gott om det svenska ledarskapet som gav alla inflytande fanns det baksidor. En av dem var att vi i Sverige är ganska ineffektiva och långsamma att fatta beslut.

 

Jan berättade att ordning och kommunikation är vanliga problem i den svenska företagskulturen. Han menar på att kommunikationen har ett pris och att det är anledningen till att många kommunicerar för lite. Han sa också att om man skall berätta allt men gör så hinner man inte göra något.

 

Varje gång Jan skulle besvara en fråga höll han en mini-föreläsningen vilket gjorde det svårt att egentligen förstå det han ville förmedla. Fredrik gav han tipset att han skulle bli lite tydligare i sin egen kommunikation – vilket jag helt instämmer på!

 

Under kvällen träffade jag på massor av olika personer och eftersom jag redan varit på båtmässan fick jag ännu mer tid att mingla runt. Det gemensamma som personerna hade som var där för att fira Goovinn var ett riktigt driv. Helt enkelt många vinnare! (även om man inte får säga så i Sverige får då kommer väl Jante).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>