STO Galan ´11 & en dator för 450.000kr

Äntligen sker det lite bra evenemang på lokal nivå i Stenungsund, Tjörn och Orust! Företagarna, Profil Stenungsund och de tre kommunerna ligger bakom STO-galan som gick av stapeln förra veckan. En härlig samling människor men förankring i det lokala näringslivet. Det delades ut en rad olika priser och föreläsningar från Stenungsundprofilen Bert-Inge Hogsved.

Alla bilderna nedan är tagna av den talangfulla Ingela Vågsund – www.vagsund.se

Härliga Göran Roos med sin kraftiga stämma var en av de som var med och gjorde galan lyckad!

Årets unga företagare vann Matilda Andersson & Elin Pettersson med företaget ELMA´S SJÖBOD

Årets företagare tog Henric Carlsson och Lena Carlsson hem med företaget Conscriptor

Bert-Inge Hogsved, grundaren av Hogia, var givetvis på plats och delade med sig av sina erfarenheter.

Han berättade hur han i start fasen av Hogia var i Malmö på en datormässa där han försökte övertala sin fru, som då hade en bokföringsfirma att investera i en ny dator. Första prisförslaget de fick på en dator låg på 450.000kr men vid nästa monter hittade de ett billigare alternativ för bara 425.000kr.

Ganska intressant hur prisbilden såg ut på den tiden. Tillslut hittade Bert-Inge tillsammans med sin fru ett företag som hette Hobby Data. De hade en handmålad monter och ett par tråkiga stenciler. Bert-Inge övertalade sin fru att köpa en dator av dem och fick då lova att han skulle skriva ett redovisningsprogram för henne i gengäld. “Det gör jag!” sa han utan att veta vad det innebar.

Efter en period fick de ihop ett program och efter två år hade de till och med lyckats sälja tre kopior av programmet vidare! Då sa han upp sig, sålde bilen och skruvade upp en skylt på källaren bredvid hans frus redovisningsbyrå där det stod Hogia.

Företaget började ta fart och det gick snabbt upp till 120 anställda där det dessvärre stagnerade. Hogias beslut var då att lägga ner bolaget och istället starta upp 6st kompletta men enskilda bolag och därefter växte Hogia-gruppen vidare!

Under föreläsningen under STO-galan gav han mängder av bra tips och frågeställningar man bör fundera kring. Alla ni som gjorde galan till det den var. STORT TACK!
1 Comment On This Topic
  1. Camilla Rolfsman
    on May 25th at 10:14 pm

    Tack för glad läsning, det var kul att höra. Vi ses där nästa år!


Leave a Reply

Your email address will not be published.