Småföretagare är våra nya hjältar

Småföretagare är våra nya hjältar

Nu under sommaren hinner man plöja igenom en del sommarpratare. Igår lyssnade jag på Filip Hammar på väg hem från Stenungsund till Göteborg. Ett underbart sommarprat med allt ifrån att uppskatta det självklara till att upptäcka vad nya människor kan dela med sig utav.

 

Idag tänkte jag på när Jan Carlzon sommarpratade för ett par år sedan och satte på reprisen till frukost. Den där mannen sa en del kloka saker, ett sommarprat som jag rekommenderar att du lyssnar på.

 

Han berättar om att vi skall akta oss från ett bidragssamhälle och istället fokusera på att hjälpa människor att själva kunna ta ansvar. Han menar att det är farlig att helt och hållet ta bort ansvaret.

 

Gällande företagare menar han att vi måste gå från en storföretagarkultur till en småföretagar- och entreprenörskultur. De sista 15 åren har de företag som haft mindre än 50 anställda skapat 360.000 arbetstillfällen. Det här går att jämföra med den offentliga sektorn och företagen med mer än 50 anställda som då skapade 40.000 arbetstillfällen.

 

Det är därför småföretagare är våra nya hjältar! – säger Jan Carlzon.

 

Han menar också att företagsklimatet är lite märkligt. När en småföretagare som varje dag tar ansvar för sitt företag och sina anställda vill sälja sitt livsverk beskattas de hårdare än om de bara köpt aktier, spelat golf och seglat hela sitt liv. Trots att det är här de verkliga jobben har skapats.

 

Jan Carlzon ger också en känga till vårt utbildningssamhälle där alla skall bli akademiker. Han menar på att det är viktigare att låta personer jobba med det de verkligen vill istället för att bli programmerade med att man måste ha en akademisk utbildning. Han tillägger också att alla riktigt rika personer han känner har varit misslyckade i skolan.

 

Viktigt att säga är också att Jan Carlzon inte, längre, mäter framgång med vilka prestationer och hur mycket pengar man tjänat utan snarare vilket välmående man har i sig själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>