Fastighetskungen Erik Selin & 8 unga entreprenörer

I torsdags direkt efter ett lägenhetsköp var det dags för att träffa alla härliga personer från Generationen.se (Svenskt Näringslivs projekt) för att dela med oss hur vi tycker att det gått det senaste året och även diskutera hur vi kan driva projektet vidare. Projektledaren Charlotte Schéle (fd. Charlotte Lindeberg) var givetvis där och delade med sig av alla resultat och sög åt sig feedbacken som var väldigt varierande.

Till vänster ser vi Johannes Ekström som driver flera Tempobutiker, Joakim Gustafsson som driver Svensk Skogsservice med ett 60-tal anställda, Christoffer Sjögren med flera företag inom HS Group, Emma KW med sina 100-tals projekt, Lina Skandevall med Skandevall Media, underbara Charlotte Schéle och min alltid lika glada partner Christian Josefsson. På bilden saknar vi Therese Albrechtson som vanligt hade bråttom till en föreläsning. Alla de här underbara personerna kan man skriva och prata om i oändlighet!

Erik Selin var också närvarande, bjuden som inspiratör. Inspirerade gjorde han minst sagt och man kan summera hans tips med Gundes “Ingenting är omöjligt!”. Eftersom jag inte visste att Erik skulle komma på mötet och inte riktigt kunde placera hans namn gjorde jag givetvis en snabb google-sökning och såg att han hade en ganska intressant bakgrund. Testa själv. När Erik berättade om att han som ung började spara i aktier och tjänade mer pengar än hans lärare gjorde blev jag än mer imponerad. Självklart fanns det en baksida vilket jag tror formade Erik som person, han började nämligen förlora pengar och satt tillslut med en skuld på flera miljoner kronor. Tillsammans med banken gjorde de en avbetalningsplan på 20år!

Tankarna gick givetvis runt i huvudet på Erik hur han skulle tjäna ihop pengar och beslutade sig för att ta sig in på fastighetsmarknaden genom att köpa fastigheter, trots att han inte visste så mycket om branschen. Han berättade att han gick till banken som 24-åring och fråga om lån på 20 miljoner vilket blev beviljat! När vi hörde det här lyfte vi på ögonbrynen och frågade hur han lyckades med det. Nu citerar jag Erik: “Jag visste inte att det inte gick därför gjorde jag det och fick lånet”. Jag drog då parallellen till när jag var liten, då var allt möjligt och inom räckhåll! Tyvärr måste jag erkänna att jag analyserar allt nu vilket jag borde lära mig att göra mindre, fokusera på det som är möjligt och inte på problemet. För inspiration kan man se den här videon “Entrepreneurs can change the world

Vi ställde frågan hur han förhöll sig till affärsplan och budget. Eriks svar blev att han prövat det under ett år i sitt företag då alla på företaget tjötade om det. Resultatet blev att det tog massa onödig tid och numera jobbar de inte med varken affärsplan, budget eller målbild. Resultatet blir som det blir. Han menar att det är extremt mycket viktigare att ha koll på nuläget och att en budget bara är skadligt. Min andra fråga var hur han ser på att skapa en kompetent styrelse i ett litet bolag. Han tyckte, som många andra framgångsrika personer, att det var helt onödigt. Det tar bara onödig tid att rapportera siffror till styrelsen som borde läggas på att arbete med företaget, en styrelse är sällan insatt i bolaget när det är litet. Då är det bättre med en advisory board. Han förtydligade dock att hans styrelse, som han är tvungen att ha, är riktigt bra och effektful men att det beror på bolagets storlek.

Idag sitter jag själv med i styrelsen för Ung Företagsamhet, Young Entrepreneurs of Sweden och mina egna bolag men har inte själv tillsatt en extern styrelse. Givetvis har tankarna kring att bilda en kunnig och kompetent styrelse kommit fram men än så länge avvaktar jag.

Tack Erik, vi alla blev enormt imponerade och inspirerade, inte minst av din ödmjukhet som du visade. Hoppas vi ses igen, jag har många frågor.

2 Comments On This Topic
  1. Bank
    on Sep 11th at 6:07 pm

    Kul läsning

  2. Stefan
    on Feb 2nd at 10:16 pm

    Intressant läsning, även om jag inte tror det är lika lätt att göra aktie klipp i dagen läge..


Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>